woensdag 5 januari 2011

Afghanistan

De NAVO is al jaren acief in Afghanistan. Maar in 2011 begint de NAVO aan de terugtrekking van de troepen uit Afghanistan. In 2014 moet de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land volledig zijn overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.

Klik op de link om het bijbehorende artikel te lezen.

Weet je niet meer wat de NAVO is? Lees dan snel onderstaande tekst.


De NAVO was een Noord- Atlantische Verdragsorganisatie dat wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van de westerse landen regelde tegenover de landen in het Oostblok. Elke lidstaat werd verplicht om een aanval op één van de lidstaten van de NAVO te beschouwen als een aanval op alle lidstaten. In geval van een aanval moesten dan alle landen meehelpen (samenwerken) om de aanvaller af te weren.

Maar met de tijd nam het militair belang van de NAVO af. Dit leidde tot een transformatiefase voor de NAVO. Nieuwe taken van de NAVO zijn nu de bestrijding van terrorisme, proliferatie (groei, uitbreiding) en anarchie (alle landen zijn gelijkwaardig).

Omdat de situatie in Afghanistan kritisch is, zijn al jaren NAVO- troepen actief in het land. Een organisatie van de NAVO in Afghanistan is de ISAF. Legers uit verschillende lidstaten gaan naar Afghanistan met als doel het bijstaan en steunen van de Afghaanse overheid bij het verlenen van veiligheid en stabiliteit in het land. Bovendien maken ze de weg vrij voor de wederopbouw en de ontwikkeling van het land.

Lees het boek ‘Duizend schitterende zonnen’ van Khaled Hosseini om het leven en de conflicten in Afghanistan beter te begrijpen. Op die manier ga je de taak van de NAVO en de nood voor de NAVO in Afghanistan goed inzien.

Geen opmerkingen: